Yerinde dönüşüm, depreme dayanıklı olmayan bir binanın yıkılarak bulunduğu arsanın mevcut imarında değişiklik yapılmadan bunun yerine depreme dayanıklı bir bina inşa edilmesine denir.
Hasar durumu yıkık, ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar düzenlemeden yararlanabilir.
Yapısı yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen gerçek ve tüzel kişi malikler yararlanabilir.
E- Devlet üzerinden arama butonuna ‘’ Yerinde Dönüşüm ‘’ yazarak çıkan linke tıklayıp gerekli bilgileri doldurarak başvuru yapılacaktır. Bunun yanında ‘’ Yerinde Dönüşüm ‘’ ofislerinden de yardım alarak başvuru yapılabilecektir.
Antakya: Geçici Kaymakamlık yanı konteyner
Defne : Geçici Kaymakamlık binası ( Selim Tevfik Eskiocak Anadolu Lisesi )
İskenderun/Belen : İskenderun Kaymakamlığı ek hizmet binası
Kırıkhan : Merkez Eski Kaymakamlık yanı prefabrik çarşı
Samandağ : Samandağ Kültür Evi yanı konteyner
Hassa : Hassa Ortaokulu
- Zemini kötü olan yerler. ( Sıvılaşmanın olduğu, fay hattı bulunan yerlerde ve dere yatağının geçtiği yerlerde. )
- Hazine arazilerinde.
- İmar ve iskana kapatılan yerlerde.
Maliklerin hisseleri oranında salt çoğunluğu (%51 oranı) ile bir müteahhitle anlaşma sağlaması halinde uygulamalar başlayacaktır.
Bu maliklerin hisseleri geçici olarak Hazine adına tescil edilerek ve bu kişilere düşen yapım maliyeti daha sonradan bu maliklerden alınmak üzere Hazine tarafından karşılanarak uygulamaya başlanır.
Ruhsat işlemleri ilk aşamada Bakanlıkça yürütülecek olup talep edilmesi durumunda tip proje veya tip sözleşme desteği verilebilecektir.
Hak sahipleri ve müteahhit tarafından SPK'ya bağlı lisanslı kuruluşlara hazırlatılacak olan değerleme raporu esas alınarak düzenlenen sözleşmede belirtilecektir.
Malikler, bir konut ve bir işyeri için hibe desteğinden yararlanabilirler. Hibenin yanında 3 bağımsız bölüme kadar ise kredi desteğinden faydalanabilirler. Aynı bağımsız bölüm için hem hibe hem de kredi kullanılabilir.
Konut için hibe: Konut için 750 bin TL hibe desteği sağlanacaktır veya yapılacak inşaatın büyüklüğü, niteliği gibi hususlar gözetilerek ayni olarak inşaat malzemesi verilmek suretiyle yapılır.
İşyeri için hibe: İşyeri için 400 bin TL hibe desteği sağlanacaktır veya yapılacak inşaatın büyüklüğü, niteliği gibi hususlar gözetilerek ayni olarak inşaat malzemesi verilmek suretiyle yapılır.
İnşaat yapımı haricinde; yapı denetimi, jeolojik etüt raporu ve/veya harita hazırlanması ile yapıma yönelik benzeri işler için hak sahiplerine bağımsız bölüm başına 40 bin TL nakit hibe verilir.
Hibe başvuruları hak sahiplerince yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç 1 yıl içerisinde Bakanlıkça belirlenecek bilgi ve belgelere istinaden E-Devlet veya Doğrudan İl Müdürlüklerine de yapılabilir.
→ Başvurular, İl Müdürlüklerince hak sahipliği şartları ve talep edilen hibe türü ve miktarı bakımından incelenip uygun görülen başvurular onaylanır.
İnşaat yapımı için verilecek konut için 750 bin TL, İşyeri için 400 bin TL’nin nakit olarak verilecek hibenin %10’u ile inşaat yapımı haricinde verilecek olan hibe miktarının tamamı peşin olarak verilecektir. Geri kalanı ise 4708 sayılı kanuna tabi olan yapılarda yapı denetim sistemindeki ilerleme seviyesi, diğer yapılarda ilgili idarelerce yerinde yapılacak inceleme esas alınarak Bakanlıkça 3 eşit taksitle yapıdaki hak sahipleri adına Hak sahiplerinin anlaştığı müteahhidin Bankada açılan vadesiz hesabına ödenmek üzere İl Müdürlüklerine gönderilecektir.
Konut için kredi: Konut için 750 bin TL kredi desteği sağlanacaktır.
Ahırı bulunan konut için kredi: Ahırı bulunan konut için 1 milyon TL kredi desteği sağlanacaktır.
İşyeri için kredi: İşyeri için 400 bin TL kredi desteği sağlanacaktır.
Hak sahipleri, gerek konut gerekse de işyeri için hem hibe hem de kredi desteğinden faydalanabilirler.
Krediler ilk 2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli ve faizsiz bir şekilde ödenir.
Hak sahipleri en fazla 3 bağımsız bölüm için kredi kullanabilirler.
Hayır, bunlara bakılmayacaktır.
1- E- Devlet üzerinden başvuru ( Yerinde Dönüşüm )
2- İmar durumu kontrol edilir. → Belediye ruhsata ek çap vermesi.
3- Anlaşma → Müteahhitle anlaşma sağlanır. Proje ve tip sözleşmesinin İl Müdürlüğüne sunulması. Uzlaşmayan kişilerin hazine adına yürütülmesi.
4- Taşınmaz değerlenmesi ve dağıtım cetveli → Müteahhit tarafından taşınmazın önceki durumu ve yeni yapılacak yapıya ait SPK’ye bağlı lisanslı kuruluşlarca değerleme ve dağıtım cetvelinin hazırlanması.
5- İl Müdürlüğünce kredi başvurusu/ proje etütü/ sözleşme/ değerleme dağıtım cetvelinin sunulması → Hibe, kredi ve proje zemin etüt desteğinin sağlanması.
6- Ruhsat işlem ve yapı denetimi kredi onaylandıktan sonra belediyeden ruhsat alınır. Yapı denetim atanır. Yapım aşamasının kontrolü sağlanır.
7- Yapı denetimin, inşaat sürecini denetimi ve takibinin sağlanması.
8- İnşaatın ilerleme seviyesi yapı denetimiyle onaylanması İl Müdürlüğüne iletilmesi.
9- Hakediş ödemesi → İnşaat ilerleme seviyesine göre müteahhitin hesabına ödeneğin aktarılması.
10- Yapımın tamamlanması → Yapım tamamlanıyor. Sözleşmedeki dağılıma göre bağımsız birimler maliklere sunuluyor.
Yerinde dönüşüm projelerinin yapım süreçleri Bakanlık güvencesiyle yürütülecek olup gerekirse proje TOKİ tarafından tamamlanacaktır.
Yapılacak evler zemin artı 4 katı geçmeyecek.
Hayır yararlanamıyor. Afet kanununa göre ve 142 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile getirilen değişiklik doğrultusunda yalnızca hak sahibi olabilirler.
Eğer başvurunuz sonucunda hak sahipliği elde ettiyseniz bu projeden yararlanamayacaksınız. Ancak Hak sahipliği başvuru süreciniz hala devam etmekte ise bu başvurunuzdan ilgili yönetmeliğin (Afet sebebi ile depremzede olanların tespiti hakkındaki yönetmelik 23. madde) ilgili maddesi doğrultusunda feragat ederek yerinde dönüşüm projesinden faydalanabilirsiniz.
Talep ve taahhütname verenlerden hak sahibi oldukları tespit olunan afetzedelerden:
a) İhale suretiyle yapılacak inşaatlarda ihale tarihinden,
b) Emanet usulü ile yapılacak inşaatlarda emanet kararının alınması tarihinden,
c) Evini yapana yardım metodu uygulaması yapılacak yerlerde ise arsaların elde edilmesi işlemlerinin sonuçlanmasından,
Önce yazılı olarak başvurmak suretiyle hak sahipliğinden feragat edebilirler.
Belirtilen tarihlerden sonra feragat edenler hakkında Afetler Kanununun 28. maddesinde durumlarına karşılık olan müeyyideler uygulanır.
Toplamda 3 tane bağımsız bölüm için Yerinde Dönüşüm Projesinden yararlanabilirsiniz.
Örneğin ; 6 ev ve 3 iş yeri sahibisiniz, bu 9 bağımsız bölümden yalnızca 3’ü için Yerinde Dönüşüm Projesinden yararlanabilirsiniz.
Hayır, bu iki müesseseden yalnızca birinden faydalanabilirsiniz.
Aynı konut/işyeri için hem hak sahipliğine hem de yerinde dönüşüme başvuru yapılabilir ancak bunlardan bir tanesi iptal edilir.
Farklı yerlerde bulunan konut/işyeri için malik, bunlardan bir tanesi için hak sahipliğinden faydalanıp bir diğer yerde bulunan konut/işyeri içinse yerinde dönüşümden faydalanabilir.
En çok 3 konut/işyeri için yerinde dönüşümden faydalanılabilir. 1 kez hibe ve 3 kez de kredi alarak toplamda 3 konut/işyerinden faydalanılabilir.